Twój KLIK w reklamię utrzymuje forum! Wyłącz program blokujący!

Ogólne pytaniaZmiana klima manualna na klimatronik

martino901
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 5 sty 2017, o 23:00
imie: Marcin
Silnik: Z18XE
Wyposażenie: Cosmo
Województwo: Śląskie

Zmiana klima manualna na klimatronik

Postautor: martino901 » 5 sty 2017, o 23:16

Witam
Chciałbym zapytać co jest potrzebne do zmiany klimatyzacji z manualnej na klimatronik? chodzi o listę elementów które należy wymienić dodać przeszukałem forum oraz internet ale nigdzie nie znalazłem dokładnych informacji może ktoś zna również przybliżony koszt takiej operacji? Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam ;)



Wigo48
Początkujący
Posty: 13
Rejestracja: 19 cze 2016, o 12:21
imie: Wiesław
Silnik: Z16XEP
Wyposażenie: Classic III
KM: 105
Województwo: Łódzkie

Re: Zmiana klima manualna na klimatronik

Postautor: Wigo48 » 6 sty 2017, o 11:11

Moim zdaniem nie ma sensu zmiany, ponieważ manualna jest o wiele mniej problematyczna. Jeżdżę ponad 2 lata z manualną i bardzo sobie chwalę łatwość obsługi. Jak potrzeba zmienić temp wystarczy jeden ruch gałką i sprawa załatwiona bez ingerencji w komputer. W razie awarii też czym prościej tym lepiej.

Awatar użytkownika
Flora
Forumowicz
Posty: 132
Rejestracja: 18 sie 2016, o 09:39
imie: Marcin
Silnik: Z19DTH
Wyposażenie: Sport
KM: 150
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Zmiana klima manualna na klimatronik

Postautor: Flora » 6 sty 2017, o 12:41

Przy automacie jest to również jeden ruch gałką. W obu przypadkach jest sterowanie elektroniczne, więc różnica w skomplikowaniu znikoma.
Komfort automatu jest znacznie większy, ponieważ po tym jednym ruchu gałką zmieni się nie tylko temperatura, ale zależnie od potrzeb kierunek i natężenie nawiewu.

Żeby zrobić wymianę trzeba zmienić Panel sterowania i dołożyć czujnik nasłonecznienia.

Online
Awatar użytkownika
michal
Forumowicz
Posty: 573
Rejestracja: 5 mar 2012, o 16:20
imie: michal
Silnik: Z18XE
Wyposażenie: Elegance
KM: 125+sport+lpg
Województwo: Łódzkie

Re: Zmiana klima manualna na klimatronik

Postautor: michal » 6 sty 2017, o 12:45

Panel,czujnik na desce i juz mamy klimatronik?

martino901
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 5 sty 2017, o 23:00
imie: Marcin
Silnik: Z18XE
Wyposażenie: Cosmo
Województwo: Śląskie

Re: Zmiana klima manualna na klimatronik

Postautor: martino901 » 6 sty 2017, o 16:03

Czyli tylko te 2 elementy wystarczy dołożyć aby mieć klimatronik? A wyświetlacz?

Online
Awatar użytkownika
michal
Forumowicz
Posty: 573
Rejestracja: 5 mar 2012, o 16:20
imie: michal
Silnik: Z18XE
Wyposażenie: Elegance
KM: 125+sport+lpg
Województwo: Łódzkie

Re: Zmiana klima manualna na klimatronik

Postautor: michal » 6 sty 2017, o 16:16

Gyświetlacz GID lub CID. Pewnie masz Bid-a

Jednak jest sporo paprania z przeróbką. Moim zdaniem nie warto.

martino901
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 5 sty 2017, o 23:00
imie: Marcin
Silnik: Z18XE
Wyposażenie: Cosmo
Województwo: Śląskie

Re: Zmiana klima manualna na klimatronik

Postautor: martino901 » 6 sty 2017, o 23:38

Wyświetlacz mam GID

zabel
Forumowicz
Posty: 37
Rejestracja: 6 paź 2016, o 09:53
imie: Filip
Silnik: Z20LER
Wyposażenie: OPC
KM: 250
Województwo: Zachodniopomorskie

Re: Zmiana klima manualna na klimatronik

Postautor: zabel » 7 sty 2017, o 07:45

jeśli uda Ci się osiągnąć sukces podziel się bo także się przymierzam do tego

Reklama wspiera funkcjonowanie naszego forum, więc (...) kliknij


Wróć do „Ogólne pytania”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość