Twój KLIK w reklamię utrzymuje forum! Wyłącz program blokujący!

WnętrzeZasilanie gniazda zapalniczki

Awatar użytkownika
garsi
Forumowicz
Posty: 214
Rejestracja: 11 maja 2015, o 19:32
imie: Łukasz
Silnik: Z17DTH
Województwo: Mazowieckie
Kontaktowanie:

Zasilanie gniazda zapalniczki

Postautor: garsi » 10 cze 2015, o 12:37

Witam serdecznie.
Obecnie posiadam rozgałęziacz gniazda podpięty nie pod normalne wejście, ale pod kable. Teraz zamysł jest taki, aby zrobić gdzieś na konsoli przycisk wł/wył zasilania na gniazdo, bo za każdym razem muszę odpinać wtyczki z rozgałęziacza.
Czy próbował już ktoś takiego rozwiązania? Pozdrawiam.



EBE97400
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 9 cze 2015, o 10:24
imie: Grzegorz
Silnik: Z19DTH
Wyposażenie: Sport
KM: 150
Województwo: Łódzkie

Re: Zasilanie gniazda zapalniczki

Postautor: EBE97400 » 10 cze 2015, o 14:23

Wszystko zależy od tego ile tych gniazd używasz na przodzie. Jeśli nawi + cb radio to podłącz radyjko na krótko do zapalniczki od tyłu. Tak zrobiłem u siebie kabelki weszły obok starych(od zapalniczki) i ładnie wszystko się trzyma.

Awatar użytkownika
garsi
Forumowicz
Posty: 214
Rejestracja: 11 maja 2015, o 19:32
imie: Łukasz
Silnik: Z17DTH
Województwo: Mazowieckie
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie gniazda zapalniczki

Postautor: garsi » 10 cze 2015, o 15:59

Nie nie, CB nie posiadam (może w przyszłości). Obecnie używam wideorejestratora + transmiter FM.
Problem w tym, że zasilanie na gniazdo jest non stop, nawet bez kluczyka w stacyjce, a chciałbym mieć możliwość odcinania zasilania na rozgałęziacz.

Awatar użytkownika
garsi
Forumowicz
Posty: 214
Rejestracja: 11 maja 2015, o 19:32
imie: Łukasz
Silnik: Z17DTH
Województwo: Mazowieckie
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie gniazda zapalniczki

Postautor: garsi » 16 cze 2015, o 18:31

Obrazując moją modyfikację:
Obrazek
Na powyższym obrazie zaznaczyłem miejsce, gdzie posiadam jedną zaślepkę przycisku i to właśnie w tym miejscu planuję owy przycisk wł/wył zasilania na zapalniczkę.
Da rade to ogarnąć?

rostex
Forumowicz
Posty: 110
Rejestracja: 20 lis 2013, o 10:34
imie: Mateusz
Silnik: Z17DTH
Województwo: Mazowieckie

Re: Zasilanie gniazda zapalniczki

Postautor: rostex » 17 cze 2015, o 14:49

Nie lepiej przerobić zasilanie na "po zapłonie"? Zarówno do jednej jak i drugiej przeróbki potrzebujesz zastosować przekaźnik.

Awatar użytkownika
garsi
Forumowicz
Posty: 214
Rejestracja: 11 maja 2015, o 19:32
imie: Łukasz
Silnik: Z17DTH
Województwo: Mazowieckie
Kontaktowanie:

Re: Zasilanie gniazda zapalniczki

Postautor: garsi » 17 cze 2015, o 15:39

Owszem, jestem tego świadomy. W sumie nawet nie pomyślałem o tym, aby zasilanie było "po zapłonie". To chyba będzie nawet lepsze rozwiązanie.
Dziękuję ;)

rostex
Forumowicz
Posty: 110
Rejestracja: 20 lis 2013, o 10:34
imie: Mateusz
Silnik: Z17DTH
Województwo: Mazowieckie

Re: Zasilanie gniazda zapalniczki

Postautor: rostex » 18 cze 2015, o 13:57

Jako podpowiedź napiszę, że oświetlenie gniazda zapalniczki jest zasilanie po zapłonie, więc łącznie z przekaźnikiem wiesz co zrobić.

Awatar użytkownika
Shaymer
Forumowicz
Posty: 200
Rejestracja: 4 sty 2016, o 19:45
imie: Mateusz
Silnik: Z19DTH
Wyposażenie: OPC
KM: 150
Województwo: Małopolskie

Re: Zasilanie gniazda zapalniczki

Postautor: Shaymer » 30 paź 2016, o 22:07

Tez tak macie, ze po wsadzeniu ładowarki do gniazda zapalniczki wtyczka ma luz i nie zawsze łączy?

Reklama wspiera funkcjonowanie naszego forum, więc (...) kliknij


Wróć do „Wnętrze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość